Consultanță pentru IMM pentru fonduri pentru proiect european

Analizăm idee expusă și estimăm șansele de succes ale proiectului

După ce beneficiarul ne expune ideea de proiect, împreună cu tipurile de cheltuieli pentru care dorește finanțare nerambursabilă, oferim consultanță inițială prin analiza fiecărui program operațional în parte pentru a identifica cât mai multe acțiuni care se potrivesc cu dorințele beneficiarului.

După ce identificăm aceste măsuri, solicităm beneficiarului informații suplimentare pentru a putea evalua eligibilitatea aplicantului pe fiecare acțiune în parte. La final oferim un raport de analiză care conține un sumar al fiecărei acțiuni pe care se poate depune o cerere de finanțare nerambursabilă, ordonate în funcție de șansele de succes pe care le estimăm.


Concepem cererea de finanțare, planul de afacere și anexele aferente

Pe baza unor informații primite de la beneficiar, printre care descrierea ideii de afacere, furnizarea listei de investiții, prezentarea istoricului companiei etc., demarăm procesul de redactare a planului de afacere, împreuna cu analiza financiară / economică, după care continuăm cu conceperea cererii de finanțare și anexelor aferente.

Ne ocupăm de absolut tot procesul întocmirii dosarului de finanțare, însă input-ul beneficiarului este crucial pentru obținerea unei cereri de finanțare clară, completă și care să răspundă cât mai bine criteriilor care se analizează în etapa de evaluare tehnico-economică. După ce dosarul este finalizat urcam toate informațiile în sistemul electronic MySMIS și depunem proiectul.


Ne ocupăm de toate aspectele birocratice în implementarea proiectului

După semnarea contractului de finanțare începe implementarea proiectului, operațiune în care trebuie respectate foarte mutle reguli, atât naționale, cât și europene, reguli care sunt într-o continuă schimbare atât datorită legislației instabile, cât și datorită diferitelor proceduri de lucru din cadrul Autorităților de Management a diferitelor programe operaționale. În cadrul perioadei de implementare oferim consultanță specializată în toate aspectele implementării, printre care:

întocmirea cererilor de prefinanțare, plată și rambursare, întocmirea rapoartelor de activitate și de progres, planificarea cash-flow-ului în așa fel încât beneficiarul să simtă o presiune financiară cât mai mică, realizarea documentatiilor aferente achizitiilor care se vor face in cadrul proiectului, mentinerea legaturii cu ofiterii de monitorizare, de achiziții și de plăți din cadrul Organismului Intermediar și al Autorității de Management al fiecărui program operațional în parte, reprezentarea beneficiarului în fața controalelor venite din partea finanțatorului etc.

Consultanță IMM – Programul Operațional Regional (POR)

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este succesorul Programului Operațional Regional 2007-2013 și unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada 2014-2020.

POR 2014–2020 își propune ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să își poată gestiona în mod eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic.

Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare (plus o axă de asistență tehnică), care au în total o alocare estimată de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro - contribuția națională.

Mai concret, Programul Operațional Regional este destinat în special investițiilor în extinderea capacității de producție sau dezvoltarea companiei și pe alte coduri CAEN. Apelurile lansate până acum au fost împărțite în funcție de tipul intreprinderilor, valoarea ajutorului nerambursabil variind intre 50.000 și 1.000.000 euro, iar procentul ajutorului nerambursabil din valoarea totală a proiectului, pentru majoritatea cheltuielilor, este de 0 – 30%.

S-au finanțat cu succes investiții în hoteluri & restaurante, tipografii, fabrici de ambalaje, linii de producție de tot felul etc. Acest program operațional este probabil cel mai popular pentru o companie care intenționează să demareze un proiect european, având apeluri lansate pentru orice mărime a intreprinderii.

Click aici pentru a citi detalii pe site-ul programului

Stadiu program: se pregătește un nou apel POR 2.2 care ar putea fi lansat în martie – aprilie 2019

Pe 6 mai 2019 a fost lansat Ghidul final pentru POR 2.1.A (microintreprinderi, maxim 200.000 euro nerambursabili, detalii aici: https://upscale-consulting.ro/por-2-1-a-2019-200-000-euro-nerambursabili-pentru-microintreprinderi/.

Consultanță IMM – Programul Operațional Competitivitate (POC)

Programul Operațional Competitivitate (POC) susține investiții menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) și (b) infrastructura subdezvoltată de TIC și implicit servicii slab dezvoltate.

Investițiile dedicate consolidării cercetării, dezvoltării tehnologice și a inovării ale PO Competitivitate le continuă pe cele începute în perioada 2007‐2013, ale căror rezultate deja încep să devină vizibile, dar sunt mai mult orientate către implicarea sectorului privat în activități de CDI, stimularea parteneriatelor între sistemul public de cercetare și actorii privați, orientarea către piață și transferul tehnologic și o mai mare expunere a cercetării românești pe plan internațional.

Pachetul financiar total pentru programul operațional este stabilit la suma de 1 329 787 234 EUR, ea urmând să fie asigurată din următoarele linii bugetare specifice:

  • EUR 1 080 699 494 (FEDR — Regiuni mai puțin dezvoltate);
  • EUR 249 087 740 (FEDR — Regiuni mai dezvoltate)

În cadrul Programului Operațional Competitivitate accentul se pune pe activități CDI (cercetare – dezvoltare – inovare) în domeniul TIC (tehnologia informațiilor și comunicațiilor). Sunt eligibile salariile, investițiile în echipamente, transfer tehnologic, servicii etc., procentul ajutorului nerambursabil variind în funcție de tipul intreprinderii, regiunea de implementare și tipul cheltuielii, însă majoritatea cheltuielilor au 70 – 80% ajutor nerambursabil.

Click aici pentru a citi detalii pe site-ul programului